Ako nespraviť z Vianoc nočnú moru pre planétu? | BEELOL - beeLOL

Ako nespraviť z Vianoc nočnú moru pre planétu?

Ako nespraviť z Vianoc nočnú moru pre planétu?

Asi každý sa teší na tie vzácne chvíle, kedy svet spomalí. Keď si konečne môžeme užívať pohodu s blízkymi pri vianočných rozprávkach a koláčikoch. Máme čas vychutnať si všetky darčeky. V pokoji čítame knihy, deti sa hrajú s novými hračkami. Idylka má však žiaľ aj svoju tienistú stránku, ktorou sú najmä smetné koše plné odpadu.

Samozrejme, že každý by v ten čarovný večer chcel potešiť svojich blízkych. Ponuka v obchodoch je skutočne pestrá a mnohých z nás to zvádza k nakupovaniu zbytočností. Najmä ak tápeme, čím dotyčného obdarovať, čo by ho tak mohlo potešiť. Kupujeme nové spotrebiče, oblečenie, hračky, dekorácie. Väčšina z nich je zabalená do plastových obalov, no my ich aj tak zabalíme ešte do baliaceho papiera, ktorý pár minút leží pod stromčekom a potom skončí v koši. Všetko len pre chvíľku radosti.

Ako teda potešiť milovaných inak, udržateľnejšie? Namiesto nového telefónu môžeme zohnať repasovaný. Oblečenie sa dá kupovať aj v second-handoch či swapoch, kde sa často dajú nájsť veľmi zachovalé a kvalitné kúsky. Hračky sa môžu dediť či kúpiť v bazároch. Knihy a dekorácie tiež. Nebojme sa vdýchnuť nový život použitým veciam napríklad aj ručnou výrobou, novým náterom, pretvorením starého predmetu na niečo s ďalším využitím. Uľavíme tak prírode, peňaženke a blízkych potešíme našou snahou možno viac, ako prvoplánovým a rýchlym nakupovaním nového.

Skúsme sa tento rok zamyslieť nad tým, o čom Vianoce naozaj sú. Pretože spätne si aj tak uvedomíme, že z množstva darčekov zážitky nevytvoríme. Pravú, magickú atmosféru musíme hľadať jeden v druhom. Netrápne týmto krásnym sviatkom našu Zem, a namiesto konzumného naháňania sa za darčekmi radšej spomaľme a užime si pokojný čas v kruhu milovaných.

Priatelia, my v beeLOL.e vám prajeme tie najkrajšie Vianoce!

A ak hľadáte inšpiráciu...

Naša darčeková dóza s cukríkmi môže pri troche fantázie potešiť viackrát. Medové sladkosti sa zjedia a vyčaria úsmev na tvári prvý raz. Obaly z nich poputujú do bio odpadu a rozložia sa. Papierovú dózu môžete oblepiť, niečo na ňu nakresliť, napísať, a darovať ju ako malú pozornosť v podobe nádobky na čaj, drobné hračky, šitie, gombíky, klince. Prípadne ju využiť ako šperkovnicu alebo stojan na ceruzky. Dózička tak nielen znovu poteší, ale môžete jej dať aj praktické využitie.

Macka B.

Lizatko ikona

hand made produkty

prírodné suroviny

skúsenosti

originalita

Trnavské Športové Centrum, s.r.o., Starohájska 9/C, Trnava 917 01, +421908578708, beelol@beelol.eu