Ako si Zarka a Darka užili letné radovánky

Ako si Zarka a Darka užili letné radovánky

Rána na lúke vyzerali takmer vždy rovnako. Tmu vystriedalo ružové nebo a štebotavé vtáčiky veselo oznamovali, že už čoskoro vyjde teplé slniečko.

V lete sa príroda zobúdzala skoro. To sa však nedalo povedať o malej včielke Darke.

„Darka, hej, Darka!“ včielka Zarka, vždy plná energie, veselo budila kamarátku, „vstávaj!“

„A prečo?“ zívla Darka a prevalila sa na druhý bok.

„Ideme von, prišiel nový deň!"

„Ja nejdem. Slnko je ostré, je tam teplo a ja som z toho unavená,“

Zarka jej musela dať za pravdu – dnes bolo skutočne obzvlášť horúco. Naháňať sa pomedzi kvietky by asi dlho nevydržali. Mala však pre kamarátku pripravený úplne iný plán, ktorý sa jej zaiste bude páčiť.

„Uvidíš, že dnes si užijeme vonku super zábavu. No tak, vstávaj už a poď!“

Darka si vzdychla a otvorila oči. Už nevedela potlačiť úsmev. Zarka ju skrátka vždy dokázala presvedčiť na každé dobrodružstvo. Natiahla si krídelká a spoločne sa vydali von z úľa smerom k rybníčku.

„Veď tu sme opeľovali včera,“ nechápala Darka.

„Áno, ale dnes tu nebudeme opeľovať, dnes sa v rybníčku budeme kúpať,“

„Čože? Ale veď nevieme plávať!“

Vtom sa z trávy ozval čierny chrobáčik: „Ani ja neviem plávať, ale to vôbec nevadí, lebo viem toto, aha!“ chrobáčik sa zošmykol po vysokom steble, na ktorom sa ešte ligotala ranná rosa a dopadol na vodu. Keďže bol maličký, len sa od hladiny odrazil a pristál na najbližšom kamienku, „skúste to, pôjde to aj vám!“

Keď sa včielky pozorne poobzerali okolo seba, zbadali mnoho druhov hmyzu a všetci si tu krátili horúci deň. Okolo rybníčka, ale aj na ňom to žilo smiechom a radosťou z vodných radovánok. Dva malé mravčeky sa pri brehu špliechali, lienka sa opaľovala na vyhriatom kamienku, skupinka veselých mušiek sa po hladine viezla na bukovom liste a pavúčik chytal do svojich vláken drobné kvapky vody. Ôsmimi očami obdivoval, ako sa cez ne dúhovo jagá slniečko. Okrem lúčov videl aj tri komáre, ktoré sa obďaleč len čudovali, prečo sa všetci tak tešia z toho, že trávia čas pri vode.

„No tak, poď skúsiť ten tobogán!“ povzbudzovala Zarka Darku.

„Keď ja neviem...,“ Darka si nervózne žmolila tykadlá.

Zarka neváhala ani chvíľku – vzlietla na to najvyššie stebielko trávy, ktoré dokázala nájsť a zošuchla sa po ňom rovno na vodu. Darka chvíľku postávala a pozorovala, no nakoniec nabrala odvahu. Najskôr pre istotu pristála len na lekne - no po pár razoch jej to už aj na vode išlo skoro tak dobre ako Zarke, hoci si vždy radšej vyberala tie nižšie stebielka.

Pravá letná zábava sa mohla začať. Výskot a smiech pestrej hmyzej ríše sa ozýval široko ďaleko. Keď sa Zarka a Darka už unavili, našli si orechovú škrupinku a vydali sa na plavbu po rybníčku. Z lístka ďateliny a kúska drievka si postavili pôsobivý slnečník, podriemkavali v jeho tieni a užívali si jemné húpanie vlniek. Nie každý deň má zmysel trápiť sa s opeľovaním, niekedy si treba aj oddýchnuť – obzvlášť, ak je leto v plnom prúde!

Ak rovnako ako Zarka a Darka plánujete užívať si letné radovánky, odporúčame posilniť sa našimi medovými cukríkmi alebo lízankami. Nie len, že dobijete energiu, ale si aj príjemne a udržateľne pochutíte. Oslaďte si teplé dni ešte viac a vyberte si niečo z našej letnej ponuky.


Lizatko ikona

hand made produkty

prírodné suroviny

skúsenosti

originalita

Trnavské Športové Centrum, s.r.o., Starohájska 9/C, Trnava 917 01, +421908578708, beelol@beelol.eu