Ako Zarka a Darka potešili mamu kráľovnú

Ako Zarka a Darka potešili mamu kráľovnú

Bol máj a na okolitých lúkach to radostne bzučalo. Včielky boli na vrchole síl, pri práci veselo trkotali jedna s druhou a tancom si hovorili, kam treba zájsť opeľovať nabudúce. Aj Zarka a Darka zažívali krásne dni. Naháňali sa po slniečku, zvedavo si porovnávali nazbieraný nektár a pretekali sa, ktorá opelí viac kvietkov. Zarka bola síce rýchlejšia, no počas letu veľa peľu postrácala, takže bolo ťažké určiť víťazku.

„Počuj, Zarka,“ oslovila Darka kamarátku, keď vedľa seba zbierali nektár z rozkvitnutej čerešne „nerozmýšľala si niekedy nad tým, že kráľovnej musí byť celý deň v úli veľmi smutno?“

„Myslíš?“ Zamyslela sa Zarka, „no, asi máš pravdu. Celé dni je tam sama, kým my si užívame slnko a kvety. Myslíš, že by chcela ísť niekedy s nami na lúku?“ Zarke sa rozjasnili očká pri myšlienke, že by si užili s kráľovnou krásny deň vonku. Predstavila si, ako spolu s ňou poletujú pomedzi rozkvitnuté stromy, možno by zašli pozrieť nejakých kamarátov do lesa...

„Asi by chcela, ale to žiaľ nie je možné,“ Darke smutne klesli tykadlá, „kráľovná nemôže odísť z úľa. Kto by sa zatiaľ staral o larvičky?“

„To máš asi pravdu. Ale ja by som tak chcela, aby si užila trochu tejto krásy!“ veselá Zarka vlietla do vzduchu spravila niekoľko piruet.

Darka chvíľku dumala, a potom na to prišla: „Mám nápad! My jej kúsok tej lúky prinesieme priamo do úľa!“

Obe včielky sa rozchichotali a hneď sa pustili do práce. Rozhodli sa nazbierať kráľovnej zopár drobných kvietkov, ktoré zvládli uniesť. Lúka aj lesy boli štedré a tak čochvíľa mala každá z nich hotovú bohatú kytičku z drobných lupienkov púpavy, orgovánu či sedmokrásky. Nemohli sa dočkať toho, keď ju dajú mame kráľovnej.

A tá sa im skutočne veľmi potešila. Obe včielky hneď srdečne vítala a dookola ovoniavala farebné lupienky.

„Moje zlaté, tak vám ďakujem. Už veľmi dlho som necítila tieto májové vône,“

„Nie je za čo, mysleli sme, že už ti kvietky musia chýbať,“

„To my ďakujeme tebe, ako sa každý deň tak pekne staráš o náš úľ,“ Darka hľadala tie správne slová a pritom sa usmievala, červenala a prešľapovala z nôžky na nôžku, „je skvelé mať sa vždy kam vrátiť, keď sme večer už unavené z toľkého opeľovania,“

„Veru, bez teba by náš úľ nebol úľom!“

„A viete čo? Ja to robím rada. Nič nie je krajšie ako byť mama takýmto milým včielkam,“ kráľovná si pod jedno krídelko schovala Zarku, pod druhé Darku, a obe ich vystískala.

Zvyšok úľa sa tiež dopočul o nápade potešiť kráľovnú milým darčekom. Všetky včielky si zaumienili si, že jej tiež niečo prinesú. Okrem kvietkov to bol napríklad sladký med, chrumkavý peľ či hustá materská kašička. Kráľovná tak bola nie len dojatá od toľkej lásky, ale aj silnejšia a zdravšia než kedykoľvek predtým. Celý úľ len tak bzučal radosťou.

12. mája je Deň matiek a ak by ste chceli obdarovať svoju mamu alebo starú mamu, podobne ako to spravili Zarka a Darka, odporúčame vám vybrať si z niečo z našej  pestrej medovej ponuky. Určite si tam vyberiete darček, ktorý všetkým mamám vyčarí úsmev na tvári.

Lizatko ikona

hand made produkty

prírodné suroviny

skúsenosti

originalita

Trnavské Športové Centrum, s.r.o., Starohájska 9/C, Trnava 917 01, +421908578708, beelol@beelol.eu