Mohlo by vás zaujímať...| BEELOL - beeLOL

Mohlo by vás zaujímať...

Mohlo by vás zaujímať...

V rámci seminárnej práce na predmet rozhlasová žurnalistika som dostala úlohu vytvoriť rozhlasovú reláciu na tému „Zaujímavosť môjho rodného mesta“. Ako rodená Trnavčanka som mala skutočne širokú paletu výberu. No určite mnoho miestnych pozná mestskú vežu, ikonické hradby alebo našich 13 kostolov. A tak som premýšľala, čo by bolo vhodné rozpracovať, aby som vniesla do úlohy sviežosť a spracovala skutočnú, originálnu zaujímavosť. Najlepšie aj v spojení s mojimi vedomosťami o téme. Netrvalo to dlho, a napadlo mi spracovať ako zaujímavosť práve beeLOL. Jednu časť práce mal tvoriť rozhovor. V tomto bode som poprosila o pomoc Romanu, ako autorka projektu totiž vie o podniku najviac. Prepis rozhovoru sme sa rozhodli uverejniť aj tu, nakoľko veríme, že by pre vás mohol byť zaujímavý

1. Ahoj Romana. Vedela by si nám povedať, Kedy a ako vznikol nápad podnikať s medovými cukrovinkami?

Celé to začalo pred takmer 10 rokmi. Čím bližšie som bola k mojej 40, tým viac som pociťovala túžbu odísť z priemyslu a vybrať sa svojou cestou – cestou budovania vlastného podniku. Vedela som, že kariérny život ma nenapĺňa a to aj napriek tomu, že som posledné roky pracovala na vysokých manažérskych postoch. Chýbal mi pocit užitočnosti z vykonanej práce.

Vždy ma bavila výroba. Ja sama rada pracujem fyzicky, rukami. Takže od samého začiatku mi bolo jasné, že ak mám založiť vlastný podnik, budem v ňom niečo vyrábať.

Vedela som, že na našom trhu chýbali lízanky bez chémie. Všetky, ktoré som pred približne 10 rokmi lustrovala (a bolo ich veru dosť), obsahovali aspoň jednu umelo vyrobenú ingredienciu. Dokonca aj lízanky v BIO kvalite. Tak som po večeroch, keď som sa vrátila z práce, začala vymýšľať receptúru na prírodné lízanky. Trvalo to mesiace, kým som sa dopracovala k úspešnému výsledku. Rok po tom, ako som obhájila dizertačnú prácu na tému riadenia výrobného podniku, som si urobila učňovku (to kvôli živnosti) a začala som oficiálne vyrábať medové cukrovinky.

2. Aké je posolstvo značky, tvoj cieľ?

Moje ciele sa menia s pribúdajúcimi rokmi a skúsenosťami. Na začiatku som chcela predovšetkým ponúkať mamičkám alternatívu k tomu, čo vtedy bolo na trhu. Chcela som im dať možnosť výberu medzi prírodnou lízankou z domáceho medu a medzi ostatnými (často drasticky zafarbenými a zakonzervovanými) lízankami. Dnes je mojim cieľom ponúkať prácu ľuďom, ktorí si ju vážia a ktorí sa v mojom tíme dobre cítia. Najviac zo všetkého by som chcela, aby boli naše cukrovinky maximálne šetrné k životnému prostrediu. A to v celom procese ich výroby, distribúcie a predaja. Postupne prechádzame na ekologické balenie cukríkov a lízaniek, vychádzame v ústrety bezobalovým predajniam, žiadame našich dodávateľov, aby nám neposielali suroviny zabalené v plastoch, a pod.

3. Z čoho presne sú cukrovinky zložené?

Lízanky aj cukríky majú rovnaké zloženie. Základ tvorí sirupová zmes nerafinovaného trstinového cukru, medu, vody a čerstvej citrónovej šťavy. No a potom sú to rôzne bylinky, koreniny alebo sušené ovocie a tiež prírodné silice, ktoré pridávame do základnej zmesi kvôli dosiahnutiu požadovanej príchute.

4. Aký je tvoj najväčší úspech čo sa tejto firmy týka?

Hm. Nezamýšľala som sa nad mojim najväčším úspechom. Resp. neviem, ktorý je najväčší. Mám však milión malých, ale dôležitých úspechov... Za úspech považujem aj to, že tu teraz so mnou sedíš, robíš so mnou interview a zaujímaš sa o podnik beeLOL.  Každý deň mám pocit úspechu, keď si naši zákazníci sami od seba urobia objednávku v našom eshope, keď si sami pýtajú naše výrobky. Radosť mi robí aj to, keď sa sami od seba prihlásia úplne noví zákazníci a chcú s nami spolupracovať. Teším sa, keď prídem do firmy a ľudia tam majú dobrú náladu. Teším sa z každej zmeny dizajnu, ktorá nás posúva bližšie k prírode. Pociťujem úspech, keď do nášho tímu prichádzajú mladí ľudia s novými nápadmi, s energiou.

5. Aký najväčší nedostatok má značka, respektíve najväčší problém s ktorým sa musíš vysporiadať?

Najväčšie obavy mám z neprehľadnej a stále sa meniacej legislatívy. Ani po takmer 10 rokoch podnikania si nie som istá, či napĺňam všetky očakávania štátu, či vlastne poznám všetky očakávania štátu! Napríklad pred pol rokom k nám prišla kontrola z metrologického ústavu. Myslela som si, resp. som si bola istá, že stačí, keď máme naše meradlá pravidelne kontrolované a kalibrované. Z kontroly však vyplynulo, že musíme mať aj ich zoznam a to aj napriek tomu, že mame na prevádzke len dve váhy. A tak za úspech považujem aj to, že nás nijaké kontrolné orgány štátnej správy nenachytajú na niečom, o čom ani len netušíme!  To len na margo tej predchádzajúcej otázky. 

6. V čom vidíš najväčší potenciál značky?

Myslím si, že podnik má potenciál rásť a pritom naďalej prinášať ľuďom úžitok. Vždy budú zákazníci, ktorým záleží na tom, čo oni alebo ich deti konzumujú. Verím, že ľudia ocenia aj náš prístup k životnému prostrediu a teda radi siahnu v obchodoch po našich cukrovinkách.

7. Aká príchuť je medzi zákazníkmi najobľúbenejšia? 

Hm. Pri cukríkoch neexistuje úplne jednoznačná odpoveď na túto otázku. V zime ľudom chutia škoricové, zázvorové a šalviové cukríky. V lete sa lepšie predávajú brusnicové, mätové, jahodové.

Čo sa týka lízaniek, tak tu sú jednoznačnými víťazmi malinové a jahodové – a to aj v lete, aj v zime!

8. Aké zmeny a novinky plánuješ do budúcna?

Nemám veľké plány do vzdialenej budúcnosti. Dnes sa všetko mení a vyvíja tak rýchlo, že nemá zmysel zaoberať sa tým, čo bude o 2 alebo 5 rokov. Najbližšie plánujem prísť na trh so želé cukríkmi. Tiež rozbieham náš nový pivovar v Majcichove. Verím, že v lete prídeme s ponukou osviežujúceho svetlého ležiaka, ale aj s dobrým letným vrchom kvaseným špeciálom.

Romane ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa ďalších úspechov!
Macka B.

Lizatko ikona

hand made produkty

prírodné suroviny

skúsenosti

originalita

Trnavské Športové Centrum, s.r.o., Starohájska 9/C, Trnava 917 01, +421908578708, beelol@beelol.eu